Allt om försvar
  • Start
  • Aktuellt i Totalförsvaret
  • Civilt & militärt - signerat
  • Debatt
  • Kontakt
Bild

ALLIANSFRIHET TJÄNAR INTE SVERIGE

24/10/2017

0 Kommentarer

 
Jan Leijonhielm skriver om Aurora, Zapad och var Sverige kommer att höra hemma vid en väpnad konflikt.
 
Under september har vi sett de två parallella övningarna Aurora 17 och Zapad 2017 genomföras, båda betecknade som försvarsövningar. I princip sker de flesta övningar enligt samma mönster: ett angrepp från en tänkt fiende slås tillbaka och motangrepp sker därefter, oftast med lyckat resultat. I realiteten har det visat sig att ryska övningar också kan användas i ett planerat reellt angrepp, som i fallet Georgien 2008.
 
Zapad 2017 var till skillnad från Aurora 17 ingen försvarsövning, utan syftet var att öva den offensiva förmågan. Den rysk/vitryska övningen, som påstods omfatta 12 700 man, genomfördes enligt ryska media med utmärkt resultat.
 
Förmågan att genomföra stora övningar är normalt en bra indikation på ett lands militära förmåga och det är utan tvekan så att den ryska kapaciteten på området under senare år har utvecklats snabbt.
 
De ryska medier som kommenterat Aurora 17 och de ryska övningarna ger en tydlig bild av ett Sverige som i sin russofobiska inställning vägrar tro på att Moskva inte har några dolska planer. Sverige befinner sig nu också öppet i Natolägret, Aurora benämndes stundtals som en Natoövning.

Mot bakgrund av att
 den ryska ledningen utgår från att Sverige i ett eventuellt krig befinner sig i Natolägret och kommer att handla därefter (något som man har planerat sedan 1950), klingar det socialdemokratiska mantrat att ”den alliansfria politiken tjänar oss väl och bidrar till stabiliteten i Norden” alltmer ihåligt – för att inte säga direkt osant.
 
Att Sverige fortsätter att vara fripassagerare i ett försvarspolitiskt hänseende på grund av partitaktiska skäl är inte bara militärt en allvarlig felbedömning, det är också ett svek mot en regerings främsta uppgift, att så långt möjligt skydda befolkningen mot yttre och inre hot.

// Jan Leijonhielm

Jan Leijonhielm 
är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och säkerhetspolitisk expert med över 20 års tjänst på FOA och FOI där han var ansvarig för studier om Sovjet och Ryssland.

Extrakt från Svenska Dagbladet (20171014).
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    Klicka här när du vill redigera.
Bild
Redaktör: Per Lunqe
Kontakt
Dmind Solutions AB
  • Start
  • Aktuellt i Totalförsvaret
  • Civilt & militärt - signerat
  • Debatt
  • Kontakt