Allt om försvar
  • Start
  • Aktuellt i Totalförsvaret
  • Civilt & militärt - signerat
  • Debatt
  • Kontakt
Bild

TRE FRÅGOR FÖRE TOTALFÖRSVARSÖVNINGEN 2020

29/11/2017

0 Kommentarer

 
Bild
Övningar i totalförsvaret ventilerades under ett seminarium på Mötesplats Samhällssäkerhet i dag på Kistamässan. Klas Lindström, vd för globala 4C Strategies berättade om sina erfarenheter bredvid Gabriella Rentsch från MSB.

Klas Lindström pratade inte bara om övning utan också om att man vet varför man övar. Efter 20 år utan hotbild för totalförsvaret, finns nu en. Det är en början för totalförsvaret och en start inför totalförsvarsövningen 2020. Det är tre frågor man bör ställa sig, menar Klas Lindström, och om de besvaras med ”ja” då har övningen, totalförsvarsövningen, förutsättningar att bli en lyckad övning.

1 ”Vet vi vad vi ska kunna när övningen slutar?”

För svenskt totalförsvar är det befolkningsskydd, funktioner eller förmågor som transporter, drivmedel och sjukvård. Och det är det civila samhällets stöd till Försvarsmakten.

2 ”Vet vi var vi står i dag?”

För att veta vad vi ska kunna när totalförsvarsövningen är över 2020, måste vi förstå vad vi har i dag. Det blir en självskattning som riksdagen, regeringen, MSB och bevakningsansvariga myndigheter ska göra. Det troliga svaret skulle bli att Sverige inte har särskilt mycket i dag.

”Jag väntar på försvarsberedningens delrapport nu i december” säger Klas Lindström.

Försvarsberedningen har ägnat sitt första halvår med att utreda totalförsvaret. Den ska ge lägesbild och förslag för den fortsatta inriktningen av totalförsvaret. Ett starkt civilt försvar, och att få till stånd det, det ger enligt ordföranden för beredningen Björn von Sydow en signal till omvärlden (Försvarsutbildaren 3, 2017).

​3 ”Har övningen anpassats efter de övades förmågor?”

Totalförsvarsövningen 2020 kommer att spela med en anpassad hotbild. En fullskalig invasion från fientlig makt skulle totalförsvaret inte mäkta med. Detta blir inget problem 2020.

Med sina erfarenheter av att leverera metodstöd vid övningar och lösningar för hantering av risker åt såväl offentlig som privat sektor har Klas Lindström och 4C Strategies mycket att tillföra det svenska totalförsvaret. På seminariet pratade han om att öva smart, att öva rätt. Totalförsvaret har 2020 inte råd att öva osmart, att öva fel.

”Vad ska vi kunna 2020?” frågade Klas Lindström i Kista. Foto: Per Lunqe

​// Per Lunqe

0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Bild
Redaktör: Per Lunqe
Kontakt
Dmind Solutions AB
  • Start
  • Aktuellt i Totalförsvaret
  • Civilt & militärt - signerat
  • Debatt
  • Kontakt