Allt om försvar
  • Start
  • Aktuellt i Totalförsvaret
  • Civilt & militärt - signerat
  • Debatt
  • Kontakt
Bild

TOTALFÖRSVARET: NÄRINGSLIVETS MEDVERKAN OLÖST FRÅGA

24/11/2017

1 Kommentar

 
Bild
Var står planeringen för totalförsvaret? Anders Kallin arbetar på Försvarsmaktens högkvarter med uppbyggnaden av det som ska bli ett fungerande totalförsvar:

”Vi har flera målbilder. Närmast ska personal inom bevakningsansvariga myndigheter krigsplaceras. Enligt regeringsuppdrag 11 maj ska det vara klart 31 december 2018” säger han.

2018 ska också åtgärder för delar av det som är totalförsvarsverksamhet ha bockats av. Berörda aktörer är myndigheter som Svenska kraftnät, Livsmedelsverket och landets länsstyrelser.

”Det är utbildningar, övningar och metodstöd. Regeringen fattade i maj beslut om en rad åtgärder. Där finns också krav på robust kommunikation och skyddade ledningsplatser.”

En viktig del av totalförsvaret är näringslivets medverkan. Formerna för den har ännu inte slagits fast. Livsmedelslager, drivmedel, läkemedel och andra nödvändiga resurser som också behövs under kris, höjd beredskap och krig, de ska finnas. Frågan är hur.

”Med digitalisering, utländskt ägande och just-in-time, lager på hjul, är det en svår fråga.”

Anders Kallin pekar dock på Finland.

”Där har man en annan attityd till totalförsvaret. Staten använder både morot och piska.”

I Finland kräver staten av företagen att de håller reservlager, och ger ekonomiskt stöd för delar av lagerkostnaderna. Företag som etablerar sig tvingas ta sin del av ansvaret för att det finska totalförsvaret ska fungera. Något att ta efter i Sverige?

”Vi har diskussioner med Finland. Vi kan dra lärdomar, men inte kopiera rakt av” säger Anders Kallin.

Vilka flaskhalsar ser du?

”Utmaningen är privata aktörer.”

Det är en komplex fråga som söker svar. Trots att totalförsvarets återuppbyggnad varit på agendan sedan riksdagens inriktningsbeslut 2015, har inte mycket hänt. Frågan kommer upp på seminarier, senast Folk och Försvars. Frågor kommer också att ställas på seminarierna under Samhällssäkerhet i slutet av november.

”Ett exempel är reservdelar. Ett tillverkande företag kan ha underleverantörer i Sverige men också i andra länder. Hur säkerställer man då en viss reservdel?”

Det är enklare med övningar och 2020 kommer den stora totalförsvarsövningen. Försvarsmakten och MSB planerar nu den.

”Men det blir inte en sammanhållen treveckorsövning. I stället kommer vi att se flera delövningar" säger Anders Kallin.

Klart är att den kommer att omfatta såväl myndigheter som länsstyrelser, kommuner och privata aktörer. Under 2018 samlas berörda aktörer för information om hur övningen ska genomföras.

I Finland har man en annan attityd till totalförsvaret, säger Anders Kallin. Foto: Charlotte Pettersson / Försvarsmakten

// Per Lunqe

1 Kommentar
Roderick Martin
24/11/2017 10:29:01

Det är mycket vi kan lära av Finland

Svara



Lämna ett svar.

Bild
Redaktör: Per Lunqe
Kontakt
Dmind Solutions AB
  • Start
  • Aktuellt i Totalförsvaret
  • Civilt & militärt - signerat
  • Debatt
  • Kontakt