Allt om försvar
  • Start
  • Aktuellt i Totalförsvaret
  • Civilt & militärt - signerat
  • Debatt
  • Kontakt
Bild

Socialstyrelsen: Vi ska analysera försvarsberedningens rapport

8/1/2018

0 Kommentarer

 
Bild
Försvarsberedningen vill förstärka sjukvårdens förmåga att ta hand om skadade vid ett krig, att verksamheten anpassas för att ge tillräcklig vård. Minst ett sjukhus i varje civilområde ska pekas ut av landstingen för vård vid fall av krig. Vi frågade Johan Carlstedt som arbetar med civil beredskap på Socialstyrelsen vad försvarsberedningens rapport innebär för sjukvården.

# Vad betyder försvarsberedningens rapport för sjukvården i dag?

”Jag tror det är viktigt att tänka på att försvarsberedningen uttrycker ett önskat läge. Både mitt eget departement, myndighet och landstingen behöver genomföra en analys och fatta beslut utifrån försvarsberedningens och annat underlag. I min egen myndighets arbete måste då, enligt mig, exempelvis ingå en dialog med landstingen och länsstyrelserna i ett eller flera forum som i dag saknas” svarar Johan Carlstedt.

# Vad innebär det för ett sjukhus att ha förmåga till vård i krigsfall?

”För att ett sjukhus ska ha förmåga att bedriva vård i händelse av krig krävs flera saker och påverkas av vilken typ av krig vi talar om. Sjukhuset behöver förenklat ha tillgång till personal och i många fall med en speciell kompetens, till exempel kirurgisk kompetens för flertalet av de i krig typiskt förekommande skadorna. Det handlar också om tillgång till materiel och läkemedel och att sjukhuset i sig fungerar.

”Åtminstone delar av sjukhuset behöver tillgång till el, vatten och gärna IT och tele. Ett par andra viktiga förmågor är ledning och samverkan vilket sker med eller genom landstinget och andra sjukhus. För detta krävs även förmåga till tekniskt samband och det kan vara svårt beroende på scenario. Givetvis behöver även patienterna, civila och militära, kunna transporteras till sjukhuset. I fråga om transporter finns i dag identifierade behov av åtgärder.”

# Vem ska betala för förmågan?

”Vem som ska betala för förmågan är i huvudsak en kommande politisk fråga, samtidigt har landstingen sedan flera år en uppgift reglerad i lag att kunna bedriva hälso- och sjukvård vid höjd beredskap.”

# En annan sak i rapporten: Försvarsberedningen vill att MSB ska få ett tydligare mandat. Innebär det att också Socialstyrelsen och landstingen får tydligare riktlinjer att planera efter?
 
”I fråga om mandat har min myndighet redan vissa riktlinjer att planera efter men om vi får en tydligare mål- eller kravbild kan jag inte svara på. Personligen hoppas jag det. För att stödja landstingen har min myndighet sedan 2015 initierat ett antal projekt, exempelvis stöd i form av en mer utvecklad hotbild som kan bidra till landstingens arbete. Den förväntas vara klar att presenteras i sommar” svarar Johan Carlstedt.

Södersjukhuset i Stockholm, ett av sjukhusen som också i krig kommer att ge vård. Foto: Wikimedia Commons

// Per Lunqe

0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Bild
Redaktör: Per Lunqe
Kontakt
Dmind Solutions AB
  • Start
  • Aktuellt i Totalförsvaret
  • Civilt & militärt - signerat
  • Debatt
  • Kontakt