Allt om försvar
  • Start
  • Aktuellt i Totalförsvaret
  • Civilt & militärt - signerat
  • Debatt
  • Kontakt
Bild

​”DELEGERA BESLUT OCH ÖVA BRIST PÅ TID OCH INFORMATION”

7/11/2017

0 Kommentarer

 
Bild
I boken Att leda i svåra lägen går författarna Karlis Neretnieks och Marco Smedberg igenom flera militära händelser och beslutssituationer som de låter civila chefer kommentera. Vi bad Karlis Neretnieks svara på tre frågor.
 
*Civila chefer borde ha en del nytta av de ledningsexempel ni för fram?
 
"Som det framgår av de civila chefernas kommentarer så finns det stora likheter mellan de krav som ställs på militär ledning och civil ledning. Den viktigaste slutsatsen man kan dra är att ledning är något allmängiltigt och att det är i huvudsak tidlösa faktorer som styr vad som är god ledning.
 
Bara för att nämna några exempel på ”framgångsfaktorer” lika viktiga i civila som militära sammanhang: verksamheten ska ha tydliga mål – vad är det som ska åstadkommas, det oförutsedda inträffar alltid varför detaljerad styrning och ett otal regler oftast är ett hinder för effektiv verksamhet – delegera därför beslutsbefogenheter till dem som möter problemet, planer är bra, men det är genomförandet som räknas – det är där energin ska läggas, gott ledarskap innebär inte att vara snäll – även obehagliga besked till medarbetare vara ett sätt att visa omvårdnad, ett brett beslutsunderlag är ofta eftersträvansvärt – men konsensus innebär inte att det alltid leder till ett bra beslut. Listan skulle kunna göras längre men det här är några exempel."
 
*Det är namnkunniga ledare som kommenterar de militära situationer ni för fram, har du som militär och dina militära kollegor något att lära av dom?
 
"Civil ledning är ofta mer beroende av omvärldsfaktorer som inte har direkt med genomförandet av verksamheten att göra. Intressegrupper, politiska hänsyn, ägare av ett företag, hänsyn till kulturskillnader m fl.
 
Traditionellt har militära chefer (dock inte på den allra högsta nivån) till stor del kunnat bortse från dessa. I dagens alltmer internationaliserade och opinionsstyrda miljö, även när det gäller militära insatser, kommer förmågan att väga in den typen av inflytelser kommer att öka. Här tror jag att civila ledares, sannolikt större, förmåga att göra den typen av avvägningar och vilka metoder de använder skulle kunna vara värdefulla även för militära chefer."
 
*Att handskas med osäkerhet, att våga fatta beslut utan ett ”komplett” underlag med alla parametrar som har bäring på beslutet, är det något man kan träna upp?
 
"Ja det kan man definitivt. Det är tämligen enkelt att öva genom att ”eleverna” utsätts för beslutsfattningsövningar där de avtvingas beslut på begränsat underlag, och gärna med lite tid för överväganden och informationsinhämtning.
 
Här är det två saker som eftersträvas. Den ena är att skapa en mental acceptans att det kommer inte alltid (snarare sällan) finnas fullständigt beslutsunderlag. Det andra är att skapa ett mindset hos chefer där de inte bara inser att det är deras uppgift, utan också tycker att det är skojigt, att fatta beslut – tycker man inte det senare bör man nog inte vara chef. Det leder till ett eventuellt tredje syfte med beslutsfattningsövningar, sålla bort dem som inte duger till chefer."
 
Att leda i svåra lägen kan beställas på Bokus.com
 
// Per Lunqe 


0 Kommentarer



Lämna ett svar.

Bild
Redaktör: Per Lunqe
Kontakt
Dmind Solutions AB
  • Start
  • Aktuellt i Totalförsvaret
  • Civilt & militärt - signerat
  • Debatt
  • Kontakt